Σοβαρός τραυματισμός σε τροχαίο και αποζημίωση

Αρκετές φορές ένα τροχαίο ατύχημα εκτός από υλικές ζημιές, προκαλεί και τραυματισμό άλλοτε σοβαρό κι άλλοτε ευτυχώς ελαφρύτερο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο παθών δικαιούται να αποζημιωθεί τόσο για τον τραυματισμό του αυτόν καθαυτόν, όσο και για τις συνέπειες του στην καθημερινή ζωή του και στο άμεσο ή και απώτερο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο παθών δικαιούται να αποζημιωθεί για όλα τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε λόγω του τραυματισμού του. Δηλαδή αν ο παθών νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, ακόμα κι αν τα νοσήλια καλύφθηκαν από την ιδιωτική του ασφάλιση, δικαιούται να τα ζητήσει, καθώς επίσης τα φάρμακα, τις αποκλειστικές νοσοκόμες, όπου αυτό είναι αναγκαίο, τις επισκέψεις σε ιατρούς ακόμα και μίσθωση ταξί για τις μετακινήσεις του από και προς το Νοσοκομείο.

Επίσης δικαιούται να αναζητήσει οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο του καταστράφηκε ή χάθηκε κατά την σύγκρουση. Π.χ. ρολόι, γυαλιά ηλίου ή οράσεως, ρούχα, υποδήματα, τσάντα, κινητό τηλέφωνο, κράνος μηχανής κι ό,τι άλλο μπορεί να έχει κάποιος πάνω του.

Επιπλέον η συνδρομή κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου που προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμου ή οικιακής βοηθού αποτελεί ακόμα ένα κονδύλιο χρηματικής αποζημίωσης.

Το ίδιο και η βελτιωμένη διατροφή. Αν δηλ. κάποιος έχει κάταγμα, είναι γνωστό ότι επιβάλλεται να διατρέφεται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αυτή η αλλαγή στο καθημερινό, σύνηθες διαιτολόγιο του παθόντος υπολογίζεται ότι κοστίζει περί τα 8-10 ευρώ ημερησίως και αποζημιώνεται αναλόγως.

Τα κονδύλια όμως που αποφέρουν σεβαστά χρηματικά ποσά στους παθόντες είναι αυτά των διαφυγόντων κερδών από την εργασία ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, της ηθικής βλάβης και του αρθ. 931 Α.Κ.

Ειδικότερα, για όσες μέρες ο παθών είναι ανίκανος προς εργασία, χάνει κάποιο ποσό από την απασχόλησή του. Είναι δυνατόν επίσης και όταν επανέρχεται προς εργασία να μην μπορεί να αποδώσει το ίδιο με πριν τον τραυματισμό του. Αυτή η διαφορά μεταξύ πριν και μετά το τροχαίο ατύχημα, εκτιμάται από το δικαστήριο και αποζημιώνεται ανάλογα.

Το αρθ. 932 Α.Κ. επιδικάζει στον παθόντα εύλογη, κατά την κρίση του δικαστηρίου, χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη του, εκτιμώντας και συνυπολογίζοντας, την ταραχή, την στενοχώρια, την ταλαιπωρία, τον χρόνο ανάρρωσης, κ.τ.λ. του παθόντος. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 1.000- 70.000 ευρώ και περισσότερο, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού.

Το κονδύλιο του αρθ. 931 Α.Κ. είναι μια ακόμα χρηματική αποζημίωση, ειδικότερη όμως από την προηγούμενη και επιδικάζεται μόνο σε εκείνους που ο τραυματισμός τους επηρεάζει δυσμενώς το μέλλον τους. Δηλ. ένας τραυματισμός μπορεί να αφήσει κάποια αναπηρία ή δυσμορφία. Αυτό είναι που αποζημιώνεται. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 5.000- 30.000 ευρώ πάλι αναλόγως την περίπτωση.

Αν ο παθών είναι οδηγός και ιδιοκτήτης του εμπλεκομένου οχήματος τότε δικαιούται να αποζημιωθεί για τις υλικές ζημιές του οχήματος του, την μείωση αξίας του, καθώς και για τις μέρες που στερήθηκε τις υπηρεσίες του.

Αφήστε μια απάντηση