ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ & ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι γενικώς γνωστό ότι στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται πολλοί αλλοδαποί που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή με καθορισμό. Από την άλλη, πολλοί  Έλληνες  ζουν πλέον και εργάζονται στο εξωτερικό.

Και στις δύο περιπτώσεις κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία η αλλαγή του κυρίου ονόματος ή και του επωνύμου για λόγους διευκόλυνσεις των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.

Η αλλαγή του κύριου ονόματος στην Ελλάδα κατά το ελληνικό δίκαιο, δεν είναι καθόλου  απλή υπόθεση.

Η αλλαγή του επωνύμου είναι σχεδόν αδύνατη ή πολύ δύσκολη και πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι για να γίνει δεκτή μια τέτοια αίτηση.

Η αλλαγή του κύριου ονόματος γίνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου στο Ειρηνοδικείο ενώ του επωνύμου στον Δήμο που ανήκει ο καθένας.  Και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την διακρτιτική ευχέρεια του δικαστή  ή του δημάρχου για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που επιτρέπει την αλλαγή του  ονόματος, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η αίτηση βασίζεται όχι στις διατάξεις του αστικού κώδικα, αλλά στις θεμελειώδεις αρχές του Συντάγματος για την ελεύθερη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Πρακτικά η αλλαγή του ονόματος γίνεται πάνω στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του αιτούντος και για το λόγο αυτό, οι αλλοδαποί που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν έχουν ελληνική ληξιαρχική πράξη γέννησης και δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για αλλαγή ονόματος, επειδή δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη γέννησης για να τροποποιηθεί.

Οι αλλοδαποί που είναι ομογενείς και έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με καθορισμό, έχουν ληξιαρχική πράξη γέννησης καταχωρημένη στο Ειδικό Ληξιαρχείο.

Επομένως όποιος αλλοδαπός ενδιαφέρεται για αλλαγή του κύριου ονόματός του στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο και να δει αν έχει εκεί ληξιαρχική πράξη γέννησης. Αν πράγματι έχει, τότε μπορεί να κάνει αίτηση στην Ελλάδα απευθείας για αλλαγή ονόματος.

Για όσους δεν έχουν  ελληνική ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στο εξωτερικό, υπάρχει μία άλλη διαδικασία, η οποία ειδικά για τους Έλληνες ίσως είναι πιο εύκολη πρακτικά για να αλλάξουν το όνομά τους, ακόμα και το επώνυμό τους που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα.

Γενικά φαίνεται ότι η νομοθεσία των ξένων κρατών είναι πιο χαλαρή στο θέμα της αλλαγής ονοματεπωνύμου, σε σχέση με την Ελλάδα.

Επομένως οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και θέλουν να αλλάξουν το ονοματεπώνυμό τους για πρακτικούς λόγους, τους δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία   να το κάνουν πρώτα εκεί οπότε πολύ εύκολα μετά μπορεί να ακολουθήσει και η αλλαγή των στοιχείων τους  στην Ελλάδα.

Εφόσον αλλάξουν τα στοιχεία τους στο εξωτερικό, προσφεύγουν υποχρεωτικά δικαστικά για την αναγνώριση αυτή την φορά της ισχύς της αλλοδαπής διοικητικής πράξης της αλλαγής του ονόματος ή του επωνύμου στην χώρα μας.

Η αίτηση γίνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, και αυτή τη φορά το δικαστήριο είναι σχεδόν υποχρεωμένο να δεχθεί τις αλλαγές και να διατάξει την  μεταβολή σε όλα τα δημόσια έγγραφα του αιτούντος είτε πρόκειται για κύριο όνομα είτε και επώνυμο.

Στην Μεγάλη Βρετανία η αλλαγή του ονόματος ή του επωνύμου γίνεται με μια απλή αίτηση και δύο μάρτυρες. Η απόφαση αλλαγής του ονοματεπωνύμου ονομάζεται «deed poll» και αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως διοικητική πράξη που έχει ισχύ και εφαρμόζεται στην χώρα μας.

Στην Σουηδία γίνεται με μια απλή αίτηση στην αρμόδια Εφορία και όλα τα στοιχεία αμέσως αλλάζουν. Στην Ρουμανία γίνεται με απόφαση του τοπικού Δήμου ή Περιφέρειας ενώ στην Ρωσία πάλι με αίτηση και απόφαση Ληξιάρχου.

Στις ΗΠΑ αλλά και ΄σε κάποιες άλλες χώρες η αλλαγή του ονοματεπωνύμου γίνεται με δικαστική απόφαση.

Επομένως   αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία του στην χώρα όπου διαμένει ή έχει την υπηκοότητα, μετά μπορεί  να  αλλάξει το ονοματεπώνυμό του στην Ελλάδα.

Με τον ίδιο τρόπο και οι Έλληνες πολιτογραφούμενοι που δεν έχουν ελληνική ληξιαρχική πράξη , αν μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία τους στην χώρα καταγωγής τους, τότε μετά  μπορούν με δικαστική αίτηση να ζητήσουν και να πετύχουν την αναγνώριση της αλλαγής αυτής και στην Ελλάδα.

 

  

5 μηνύματα για το άρθρο “ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ & ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  1. Michaelangelo Drago says:

    Για σας . Αλαξα το όνομα μου στην Αμερική , και τώρα θέλω να το αλλάξω και στην Ελλάδα .!!
    Μπωρειτε να με βοιθισετε ;
    Ευχαριστώ

  2. Γκεντιάν says:

    Γειά σας
    Μένω και εργάζομαι στο εξωτερικό αλλά πολλές φορές έχω πρόβλημα με το κύριο όνομα μου. Γεννήθηκα στην Αλβανία αλλά μεγάλωσα στην Ελλάδα και απόκτησα ελληνική ιθαγένεια πριν πολλά χρόνια. Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να αλλάξω το όνομα μου και αν εσείς μπορείτε να με βοηθήσετε πάνω σε αυτό

  3. Foteini says:

    Καλησπέρα διάβασα το άρθρο σας , πολύ ενδιαφέρον , ήθελα να ρωτήσω αν ο αλλοδαπός είναι καταχωρημένος στο ειδικό Ληξιαρχειο , η αίτηση για αλλαγή ονόματος που γίνεται ;

  4. Vasilis Saleh says:

    Hello Miss ΜΗΛΙΟΥ,

    I am reading your article on how to change surname in Greece.
    I am Greek citizen, born and grew up in Greece. At the age of 17, my parents change my surname and moved to UK.
    I am now permanent UK resident. In 2005, I changed my surname to match what it was at birth, by legal UK deed of poll..
    I am looking for the process to update my surname with the Greek authorities but I can not find anything.
    I contacted Δημοτολόγιο in Athens but there were not able to help me with the exact steps.
    I would like to avoid using solicitor and if possible I can complete the necessary forms and submit to the right authorities/department.
    Any ideas which authorities/department I need to contact to start the process?

    Much appreciate your help on this matter.

    Vasilis Saleh (Mr)
    +44 (0) 7818571369

Αφήστε μια απάντηση