ΑΛΛΑΓΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν αδύνατη η αλλαγή επωνύμου στην Ελλάδα για τους Έλληνες πολίτες. Ο νόμος ορίζει ότι το επώνυμο δεν αλλάζει σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με μια απλή δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία. Μάλιστα δεν υπάρχει περιορισμός στην αλλαγή του επώνυμου και κάποιος μπορεί να αλλάξει το επώνυμο του όσες φορές επιθυμεί.

Στην Ελλάδα όμως, δεν ισχύει το ίδιο. Το επώνυμο μπορεί να αλλάξει μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους και αυτοί είναι αν είναι κακόηχο και αν το επώνυμο σαν λέξη παραπέμπει σε κάτι που μπορεί να είναι χλευαστικό, κοροϊδευτικό, προσβλητικό κ.τ.λ. Η δε αλλαγή του επωνύμου με βάση την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, γίνεται με αίτηση στο δήμο που είναι κανείς εγγεγραμμένος. Την αίτηση εγκρίνει τυπικά ο δήμαρχος, πρακτικά ο ληξίαρχος.

Μέχρι πρότινος, λόγοι όπως ότι το επώνυμο δημιουργεί ψυχολογική και συναισθηματική αναστάτωση στο άτομο που το φέρει π.χ. αναμνήσεις από έναν πατέρα που ήταν βίαιος, ασελγής,  απορριπτικός, αδιάφορος κ.τ.λ. δεν γίνονταν δεκτοί. Το ίδιο και αν το επώνυμο παρέπεμπε σε αλλοδαπή καταγωγή. Ειδικά για τους Έλληνες που είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ήταν απαγορευτικό να αλλάξουν το επώνυμό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούσαν  ούτε να διορθώσουν την κατάληξή του.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς πρέπει να ακολουθούν τις ανάγκες που προκύπτουν. Οι  πολιτογραφημένοι Έλληνες πολίτες είναι πολλοί, ζουν, εργάζονται και κάνουν οικογένεια. Τα παιδιά τους γεννιούνται και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Το μη ελληνικό επώνυμό τους είναι το μόνο που για κάποιους τα διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ελληνόπουλα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για κοροϊδία, εμπαιγμό ή bylling  των ανήλικων τέκνων στο χώρο του σχολείου από συνομήλικους συμμαθητές τους. Δυστυχώς πρόκειται για συχνό φαινόμενο που αν και στο παρελθόν δεν φαινόταν να λαμβάνεται υπόψιν για να εγκριθεί μια αλλαγή επωνύμου για τον λόγο αυτό, πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η σοβαρότητα και η βασιμότητα του λόγου αυτού.

Επομένως αν υπάρχουν σχολικά κρούσματα ψυχολογικής βίας ή εκφοβισμού, είναι αναγκαίο να γίνεται δεκτή η αλλαγή του επωνύμου. Τα ανήλικα τέκνα ακολουθούν το επώνυμο του πατρός τους συνήθως στην Ελλάδα. Επομένως η αίτηση για αλλαγή του επωνύμου θα πρέπει να γίνει από τον ενήλικα γονέα συνήθως τον πατέρα, από τον οποίο τα τέκνα έχουν πάρει το επώνυμο. Μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή του επωνύμου του πατέρα και τα ανήλικα τέκνα θα αλλάξουν άμεσα επώνυμο και θα φέρουν χωρίς άλλη διαδικασία το νέο επώνυμο του πατρός τους.

Αφήστε μια απάντηση